6 forskellige håndværk og firmaer mødtes til opstart af byggeriet af Mørkes nye mødested “Byens Hus”.

De første spadestik tages i starten af maj måned og man forventer at råhuset står færdig i starten af oktober 2018.

De 6 firmaer har alle stor lokal tilknytning hvilket har været et af kriterierne i det udbud der er gået forud.

Firmaerne har også skulle indtænke genbrugsmaterialer da Byens hus også har et Genbygs projekt i sig.

 

 

Siden oktober 2016 har Mørke haft en delebil.
Den har fast plads ved stationen og er en fast del af fællesskabet i Mørke

En delebil er oplagt for familien, der kun har én bil men en gang imellem behov for bil nr. to eller for dem, der har bil nummer to, der ikke bruges så ofte.

“I Mørke ønsker vi fællesskabet og det må også gerne være lidt bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. Derfor passer delebilen så godt ind og rammer tidens trend om fællesskaber og deleøkonomi” 

VIL DU VÆRE MEDLEM

Der er fire trin til at komme til at køre rundt i Mørkes nye delebil: Bliv medlem på www.byensbil.dk, book bilen, lås nøgleboks op og tag nøglen, kør ud i det blå – og husk at notere i kørebogen.

For at en så billig landsbydelebil kan lade sig gøre, kræver det lokal opbakning fra erhvervslivet, så derfor søger Mørke Delebilklub sponsorer til bilen. Virksomheden eller forretningen har mulighed for at få eksponering og vise, at man bakker op om byudviklingen ved at få logo på bilen.

byensbil.dk klarer alle de  praktiske opgaver omkring udlejning af bilen, vask, støvsugning og vedligeholdelse så brugerne kun skal fokusere på brugen af bilen, når der er et behov.

ByensBil.dk er et selskab, hvis erklærede vision er, at være med til at bevare og forny de små bysamfund i Danmark og fokuserer først og fremmest på transportudfordringerne i de små samfund.

 

En gynge fik forkortet snorene,
en masse ukrudt blev fjernet,
fingre blev brændt af brændenælder,
børn legede,
solen skinnede,
kvinder kvidrede med rumpen i vejret,
en hyggehule med lys, 2 små stole og masser af rum til hemmeligheder i rhododendronbusken opstod 
og så kom den fantastiske Erik forbi på hans græsslåmaskine

 

Forfatter Agnete Friis er nomineret til DR’s Romanpris for ‘Sommeren med Ellen’, hvis kulisse er bygget op om 70’er barndommen i Djursland

Barndomsbyen Mørke spiller en vigtig rolle i romanen ‘Sommeren med Ellen’, som er nomineret til DR’s Romanpris 2018.

Agnete Friis lægger ikke skjul på, at hun har brugt sin egen barndoms landskab i  Mørke  som kulisse for fortællingen.

“Handlingen relaterer ikke til noget, der er sket i virkeligheden. Men Mørke, som jeg er vokset op i, er brugt som en slags kulisse til handlingen,” fortæller Agnete Friis til Lokalavisen

Agnete Friis’ roman ‘Sommeren med Ellen’. er en af seks kandidater til DR Romanprisen 2018, der gives til det seneste års bedste læseoplevelse.

Djursland er for Agnete Friis det smukkeste stykke natur i Danmark. Det var hun allerede betaget af som barn.

“Det var bare en vidunderlig natur at være i. Jeg er jo stadigvæk fuldstændig vild med Djursland og landskabet derude. Og dengang var det bare kæmpestort. Masser af natur, masser af grøftekanter, masser af steder, man kunne gemme sig som barn,” siger Agnete Friis.

Hun husker specielt et gammelt egetræ, som ligger i skoven på vej ned mod Skaføgård. Trolde-egen, kaldte de det. Det er endda med i romanen ‘Sommeren med Ellen’.

Hvert år kårer DR sammen med lyttere og læsere fra hele landet årets mest interessante danske roman. Tre romaner ud af de seks udvalgte ender i finalen, hvor en jury afgør vinderen. Prisuddelingen finder sted 16. juni 2018 i Aarhus.

“Det var sådan et træ, vi godt kunne finde på at tage på udflugt ned til. Jeg kan huske allerede dengang, at jeg var meget fascineret af det. Det lå i et gammelt stengærde, som jeg havde fået at vide af min far, var blevet bygget for mange hundrede år siden. Jeg gik altid og funderede over, hvordan det var at leve der for 300-400 år siden. Når jeg en sjælden gang kommer forbi Djursland, så kan jeg godt finde på, at tage hen til den eg,” fortæller hun.

Læs på Lokalavisen: Agnetes roman tager os tilbage til barndommen i 1970’ernes Mørke

Læs på dr.dk: Forfatter mindes barndommen i 70’erne: Dengang kendte vi hinanden enormt godt

 

Du og din familie, eller dig som bor alene, indbydes til at komme og spise et lækkert og helt gratis måltid mad. Du/I er også meget velkommen til at komme og deltage i madlavningen fra kl. 16. Madspildspensionatet kører kun rundt hvis alle bidrager 🙂

Tid: Torsdag d. 26. april 16.00 – 20.00
Sted: Skolekøkkenet på Mørke Skole

Måltidet fremstilles alene af overskudsmad leveret af butikker i lokalområdet. Maden fejler intet, men er blevet til overs og skulle ellers have været smidt ud.

For dem der deltager i madlavningen bidrager med madlavning mødes vi kl. 16 hvor råvarerne ankommer i en stor trailer og kun fantasien sætter grænser for hvad du/I ønsker at tilberede i det store køkken.

Vi håber meget, at du/I har lyst til at komme, og at du er blevet nysgerrig efter at smage på, hvad der kan fremtrylles af mad, der bare skulle have været kasseret.

Der vil bliver serveret vand til maden samt solgt sodavand til 10 kr. Overskuddet går til indkøb af krydderier mv. til arrangementerne (det er også muligt at medbringe egne drikkevarer).

 

Tilmelding her

I Syddjurs har der været stor opbakning til at mindske madspild gennem fællesspisning.

Det kommunale projekt Madspildspensionatet er nu blevet en selvstændig forening  Madspildsaktivisme for alle, som er udløber af det kommunale projekt.

Målet er, at fællesspisningerne nu skal være selvkørende i regi af en forening, der også kan danne ramme om andre madspildsprojekter.

Hidtil har Syddjurs Kommune dækket omkostninger til projektmedarbejderne i front for projektet, men målet har hele tiden været, at projektet kunne vokse sig uafhængigt og køre i kraft af frivillige kræfter.

Peter Sejr har været projektleder og har sammen med en kollega hver mandag i den sidste uge af måneden kørt rundt til lokale supermarkeder og hentet overskudsmad i en trailer, som frivillige og lokale efterfølgende har tilberedt sammen i kommunale lokaler.

»Det er helt vildt, hvor meget mad vi kan samle ind – mad som ellers ville være blevet smidt ud,« fortæller Peter Sejr.

»I en kasse tomater, hvor én er dårlig, kan man jo sagtens spise de andre.«

 

Jeg er blevet spurgt af Syddjurs Bibliotek, om jeg vil deltage i en sparrings-gruppe omkring udvikling af bogbussen. Jeg har altid været en aktiv bruger af bogbussen og snakker ofte med personalet om hjælp til materialer eller ideer til aktiviteter. På baggrund af dette har de spurgt mig.

I sparringsgruppen er inviteret 7 borgere fra forskellige stop på bogbusruten og med forskellige profiler (alder, køn, brug osv.). Biblioteket vil nemlig gerne have input fra nogle personer udefra, der måske tænker det helt anderledes end dem selv.

Vi vil ikke have indflydelse på bogbussens køreplan, men skal være med til at komme med ideer til (og evt. kritik af), hvad der sker i bogbussen og hvordan den evt kunne udvikle sig. Skal den fx blot var en udlånsbus, el- ler kan der ske andre ting?

Mine tanker og ideer vil mest afspejle brugen set ud fra en børnefamilie- brugers perspektiv. Men jeg synes også det er vigtigt at få andre bruger-grupper fra Mørkes ideer med. Jeg har derfor fået lov til at samle jeres ideer ind og tage dem med til de kommende 3-4 møder, der vil være i sparrings- gruppen.

Det er dog vigtigt endnu en gang at understrege, at det ikke gælder meninger omkring bogbussens eksistens eller køreplan. Men derimod tanker til udvikling af dens funktion som bogbus for alle i Mørke og omegn.

Har du derfor nogle ideer, jeg skal bringe med videre – så skriv en mail til mig på cguldberg@hotmail.com eller læg en god gammeldags seddel i min postkasse på Parkvej 15.

Med venlig hilsen

Charlotte Guldberg Klokker

Fra mandag den 9. april 2018 ændrer Bogbussen køreplan permanent. De store ændringer er, at flere stoppe- steder får længere stoppetid og bedre ankomsttidspunkt. Det sker på bekostning af, at tre stoppesteder bortfalder.

Se også: Indsamling af idéer til ud- vikling af bogbussen

Sidste år undersøgte Syddjurs Bibliotek efterspørgslen på en række nye Bogbusservices, samt muligheden for en ny køreplan for Bibliotekets Bogbus. I den forbindelse undersøgte Biblioteket blandt andet behovet for borgerservice, længere stoppetid ved Bogbussens stoppesteder, senere ankomst- tidspunkt og Bogbussens deltagelse ved kulturarrangementer. Ud af undersøgelsen kom der en række erfaringer, der nu påvirker Bogbussens nye permanente køreplan.

Biblioteksleder Claus Pettersson udtaler:

– Sidste gang man lavede permanente ændringer i bogbuskøreplanen var i 2014. Så på baggrund af antallet af brugere ved af stoppestederne, vores erfaringer fra sidste år og den generelle udvikling af Bibliotekets serviceydelser har vi lavet en ny permanent køreplan. Der er stoppesteder, der bortfalder, og det sker, fordi de igennem længere tid har haft meget lave besøgstal. Derfor vil vi hellere være bibliotek på andre måder her, end med Bogbussen.

Samarbejdet med lokale aktører, foreninger og ildsjæle har været i fokus for Syddjurs Bibliotek igennem 2017 og det afspejles ved, at 33 ud af 38 arrangementer i Bibliotekets seneste arrangementsfolder er skabt i samarbejde med andre aktører. Syddjurs Bibliotek har derfor inviteret en række brugere af Bogbussen til at hjælpe Biblioteket med at videreudvikle brugen af Bogbussen.

Biblioteksleder Claus Pettersson uddyber:

– Vi vil meget gerne udfordres i vores ideer og visioner for Bogbussen af de mennesker, der bruger den. Bogbussen er et lokalt til- bud – og det gøres bedst, hvis vi samarbejder om dette lokal

Køreplanen ser fra 9. april således ud:

MANDAG
Kongsgårde  15:00 – 15:45
Tved                  16:00 – 16:45
Knebel             16:55 – 17:40
Tirstrup           18:30 – 19:00
Hyllested        19:10 – 20:00

TIRSDAG
Nimtofte       15:00 – 15:40
Ryomgård    15:55 – 16:55
Mørke             17:35 – 18:35
Feldballe       18:55 – 19:55

For flere oplysninger vedrørende køreplan og Syddjurs Biblioteks indsats i landdistrikterne kontakt biblioteksleder Claus Pettersson på tlf. 20 51 43 31.

https://syddjursbibliotek.dk/nyheder/aktuelt/bogbussen-aendrer-koereplan

 Vi har ventet, og vi har ventet, fået flere datoer, men der er ikke noget nyt endnu. Vi har projekter, der står stille, så vi er meget afhængige af at få letbanen i gang, siger Flemming Møller Hoe fra Min Købmand til TV2 ØSTJYLLAND.

 I halvandet år har der ikke kørt tog til Mørke. Den nye letbane skulle for længst have afløst de gamle tog.

Flemming Møller Hoe,  den lokale købmand er ved at være godt utålmodig.

– Vi håber, vi får den store nyhed hver dag. Det er udvikling for byen at få letbanen til Mørke. Det kan ikke gå stærkt nok, fortsætter han.

Se hele indslaget fra TV2 Østjylland her: Landsbysamfund venter i spænding: Er afhængig af letbanen

  • Byens Hus

    Byggetilladelsen til et reduceret projekt for Byens Hus blev meddelt den 21. febr. 2018.Byggeriet er udbudt i fagentreprise. Frist for tilbudsgivning var fredag den 16. marts 2018. De indkomne bud blev gennemgået den 21. marts 2018 og forhandling med de vindende håndværkere pågår ved kommunens rådgiver.

    Byggeriet igangsættes hurtigst muligt efter påske. Råhuset skal stå færdigt 1. september 2018.

    Hovedgaden

    Der er opsat et stort antal krukker langs med hovedgaden. Krukkerne er placeret efter aftale med de private, der har stillet deres areal til rådighed. Krukkerne passes af frivillige og flere steder har de private indvilliget i at bidrage. Arbejdet med placering af krukkerne er ikke endeligt tilvejebragt, ligesom der fortsat arbejdes med belysning og forskønnelse af byportene.

    Der er givet byggetilladelse til opstilling af Lystårnet, som har fået tilskud fra NRGI’s jubilæumsfond. Lystårnet var oprindelig tiltænkt en placering på torvet ved stationen, men af hensyn til beboere på Stationsvej, er Lystårnet flyttet til den modsatte side af banen. Der opstod et nyt hjørne, da Trælgårdsvej for nogle år siden blev forrykket, og det er her lystårnet placeres. Arbejdsgruppen har købt et originalt fyrtårn i stedet for den gittermast, som oprindeligt indgik i projektet. Af denne grund har byggetilladelsen været i en fornyet høring hos bl.a. Letbanen, Vejdirektoratet, Århus Lufthavn og Trafikstyrelsen.

    Stationspladsen

    Projekt ved stationen har begrænset sig til alene at omfatte torvet. Der arbejdes med en udskiftning af belægningen og med belysning. Arbejdet har været præget en del af forløbet omkring Letbanen.

    Byparken

    Projektet er meget langt og næsten gennemført. Der er opstillet nye legeredskaber, en pylonkarrusel en tarzanbane, plantet bærbuske og syrener og en stor mængde forårsløg. Der arbejdes nu med hegnet omkring søen, som arbejdsgruppen gerne vil udskifte med et nyt hegn i træ.

    Sport og Bevægelse

    Projektet er næsten gennemført. Der er etableret en multibane i tilknytning til fodboldbanerne, hvor en eksisterende pavillon indgår i det nye mødested for unge. Den sidste del af belægningen har afventet byggeriet af springcenteret og den midlertidige adgangsvej til byggepladsen. Multibanen, der er støttet af Lokale og Anlægsfonden, blev indviet den 9. maj 2016.

    Områdefornyelse af Mørke Bymidte skal være gennemført inden den 19. maj 2019.


  • Økonomi og organisatoriske konsekvenser

    Økonomien i Byens Hus udgør 3.660.000 kr. Økonomien i det samlede områdefornyelse i Mørke udgør 7,7 mio. kr. Heraf udgør den kommunale medfinansiering 3 mio. kr.

    Dertil kommer tilskud fra diverse fonde på 683.000 kr.

    Endelig er der anvendt 2 mio. kr. til bygningsforbedring af ejendomme langs hovedgaden samt opkøb og nedrivning af Ebeltoftvej 7. Den kommunale medfinansiering heraf udgør 1 mio. kr.

    •  

 
AF EBBA GRETHE MØGELVANG LAURSEN, SOLVANGSVEJ 27, 8544 MØRKE:

“Mørke er en by i udvikling – ikke et sted hvor sidste mand lukker og slukker.

Tingene er ikke kun sorte og hvide, der findes også andre nuancer i spil.

Derfor vil jeg gerne give en beskrivelse af vores byfornyelse.

For et par år siden indførte regeringen et nyt tiltag om udvikling af landdistrikter i hele Danmark.

Den udvikling, man ønsker skal ske er gennem lokale ildsjæle, aktionsgrupper, foreninger, virksomheder, butikker mv. Idet man ved at lokale ildsjæle bobler med ideer og brænder for at gøre noget, er det naturligt at få fat i lokalområdernes energiske kræfter og i dem ligger faktisk den største styrke, man kan fremdrive i det nære samfund.

Mørke har to store styrker – nemlig at den ligger i nærhed af Randers, Grenå og Århus, og byen er præget af et stort sammenhold og mange frivillige som gerne vil involvere sig. Desuden er det et plus, at Mørke kan tilbyde daginstitutioner, skole, dagligvarebutikker mv.

Byfornyelsen i Mørke begyndte i 2013 med en række borgermøder, hvor man inddelte sig i grupper og lavede udveksling af ideer på kryds og tværs. Borgerinddragelsen er foregået efter demokratiske principper, hvor hver enkelt borger har kunnet deltage, hvor de havde tid og lyst. Det har været således, at nogle ideer faldt i god jord hos nogle, alt imens andre ideer blev kritiseret.

I et demokrati er det sådan, at er man ikke selv med i arbejdet, så må man acceptere, at nogen andre traf en beslutning og førte den ud i livet.

Mørke Distriktsråd har sammen med kommunens tovholder og adskillige hundreder af borgere arbejdet for at skabe et godt tværfagligt samarbejde. Byfornyelsen og byggeri af Byens Hus projektet er baseret på den helt unikke grobund af engagement, villighed, fleksibilitet, at løfte i flok, der præger Mørke Bys borgere.

Fra 2013 og frem til 2015 foregik arbejdet med byfornyelsen med en hel del møder i de grupper, vi havde opdelt byfornyelsen i. Vores projekt ”LYS I MØRKE” som blev skudt i gang i januar 2015 med en kæmpe lysfest i parken. LYS I MØRKE er fortællingen om en nedslidt by i tilbagegang, som rejser sig og genopstår som en ny og moderne by med tiltag og services, der passer til den moderne landsbyborger.

Staten bidrager med 5,4 mio. kroner fra nogle puljer (Genbyg, Landsbyfonden, Landdistrikt udvikling osv.) – samt Syddjurs Kommune med 4 mio. kroner. Der er ligeledes indkommet tæt på en mio. kroner fra private fonde. Byfornyelsen beskæftiger sig med 3 områder, Hovedgaden – Ebeltoftvej – Randersvej, Stationsområdet på Stationsvej og Letbaneområdet, samt Byparken med fælles legeplads på Kirkevej. Vi forventer, at alt er afsluttet i 2019.

Når nogle anfægter brugen af disse penge, så er fakta sådan at havde Mørke ikke søgt og fået disse penge, tja så var der en anden landsby som havde fået dem.

Byens Hus projektet har dannet en ny forening, som fremover vil stå for drift og arrangementer. Genbyg puljen som købte det nedslidte hus, har også gavnet andre borgere, idet overskydende penge fra handlen er fordelt til andre husejere på Hovedgaden og Stationsvej som har kunnet søge og få penge til renovering af deres facader, vinduer og tage.

Vi må sige, at Byens Hus arbejdsgruppen har medvirket til, at de millioner de skaffede til byen, nu yderligere gav forskønnelse af andres huse. Penge de sikkert ikke selv havde fundet frem til. Byens Hus arbejdsgruppen har også sørget for sammen med kommunen, at 3 parceller har fået en tinglyst vejret henover Byens Hus grunden til deres carporte. Dette medfører også bedre værdi på disse ejendomme. BYENS HUS projektet er gennembearbejdet, her er dannet en forening, og det indgår som et led i vores byfornyelse for Mørke Bymidte. Driften af huset baseres på fremtidige lejeindtægter fra arrangementer, folkeaktier, medlemskontingenter og diverse støttegivende arrangementer hen over året. Både bestyrelse og de mange frivillige i dette projekt er fornuftige mennesker, der naturligvis arbejder for at projektet kommer til at hænge sammen.

Hvis det bestod af en samling ufornuftige personer, tror jeg næppe, vi havde lykkedes med at få penge fra diverse fonde, stat og kommune til sådan noget.

På Hovedgaden har det været svært at gøre ret meget. Vejen er en Statsvej og behæftet med ret så mange restriktioner. Løsningen med at spørge private om at låne noget af deres jord til de store kæmpekrukker, tilplantet med ens stedsegrønne planter, har været et af de tiltag vi fik igennem hos Vejdirektoratet. Det lykkedes os at få skabt en begrønning af Hovedgaden, som Vejdirektoratet kunne acceptere. Stationstorvet baseres alene på, at fakta er, at Letbaneselskabet og Banedanmark har besluttet for længe siden, at alle stationer langs den nye rute Odder-Århus-Grenå alle skal være ens. Derfor har det været svært for gruppen omkring stationsområdet at få lavet nogle tiltag, de kunne få igennem. I Parken har udfordringen bl.a. været, at en offentlig legeplads er der flere restriktioner på, men heldigvis var det kommunen, som man kun skulle spørge her om tilladelser.

Når jeg skriver dette, er det fordi jeg grundlæggende mener, at Mørke Byfornyelse er kommet igennem med meget arbejde, skabt via frivillige hænder. Når ca. 10-15 procent af byens borgere er involveret i disse ting, samt yderlige mange er med i andre gøremål via idræt, spejder mv., så mener jeg godt man kan sige, at borgerinddragelse kan lade sig gøre.

Brok og andet foregår, men jeg synes man skal holde sig for øje, at en ting er at have ret, og en anden er at få ret.

Begge dele kræver velvilje fra flere sider.

Når man udøver borgerinddragelse og demokrati, så er det lysende klart for enhver, at de der er med, bidrager på den ene eller anden facon, altid har fortrinsret til at få egne ideer sammenflettet med andres. Modsat de der slet ikke deltager. Deres ideer går tabt.

Der er ingen tvivl om, at vi kommer længst med lokale kræfter, med lokale ideer, med en flok borgere der maler med den brede palet og får landskabet til at skinne, og småbyerne til at emme af liv og glade dage.

Der er hos undertegnede heller ingen tvivl om, at deltagelse som frivillig borger har haft store omkostninger. De ting som er hændt for nogle af os, forsøger vi faktisk at få genbrugt konstruktivt, ved at give videre til kommunen om erfaringer med Mørke byfornyelse, så man måske i fremtiden kan imødegå nogle situationer og problemer som kan opstå. Kritiske røster som er for eller imod har også lov at ytre sig, uden man nødvendigvis behøver blive enige i synspunktet. Det er godt nok træls, når noget kammer helt over og ender i ren chikane og personfnidder.

Derfor lad freden sænke sig over vores dejlige by Mørke. Vi kan – hvad vi vil, men slid skal der til.”

Der var stor rejsning da  det charmerende fyrtårn blev rejst midt i byen ved de to store færdselsåre, hovedvejen og letbanen. Dagligt passerer flere tusinde mennesker dette punkt og det er netop grunden til, at vi i Distriktsrådet og Fyrtårnsarbejdsgruppen ønsker at markere og vise LYS I MØRKE for de mange forbipasserende.

Se også :Hjalte Tin og Jakob Rauff Baungaard forklarer hvad ideen med fyrtårnet er og hvad planerne fremover er.

Grunden til, at det er vigtigt at vise denne markering er, at bryde mange forbipasserendes fordomme om Mørke, som en lidt slidt by med en trist hovedgade. Fyrtårnet det selvfølgelig ikke alene men vi vil gøre et opråb til de forbipasserende, så de får øjnene op for, at Mørke by er under udvikling og nogle gange kan overraske. På den måde får vi folk til at mentalt stoppe op og blive nysgerrige på, hvad Mørke kan og vil.

Vi i Fyrtårnsgruppen og i Distriktsrådet er glade for resultatet og håber at alle i byen vil give det charmerende nye lys i Mørke en mulighed for at blive en positiv del af Mørke

Fyrtårnet har også en historie. Det kommer fra Aarhus Oliehavn, hvor det har stået i perioden 1974-2016, hvorefter det blev gennemgribende renoveret af multikunstneren, Niels Rahbæk, som var villig til at lade det ende i Mørke.
Alle udgifter vedr. projektet dækkes af eksterne støttemidler fra NRGi’s grønne værdipulje, som har været så flinke at donere 161.500 kr. til projektet.

– Fyrtårnsprojektet har til formål at vise lys i Mørke, og at gøre folk interesseret i at undersøge byen og den byfornyelses proces, vi er i fuld gang i herude, siger Jakob Baungaard.

SE OGSÅ : DRONEVIDEO AF FYRTÅRNET

Projektet er en del af et større byfornyelsesprojekt i byen, der hedder Lys i Mørke. Det er en indsats, der  har til formål at gøre Mørke en bedre by at bo i, og hvor temaet for de forskellige projekter samtidig skal indtænke lys og indarbejde genbrug. 

Hjalte Tin og Jakob Rauff Baungaard forklarer hvad ideen med fyrtårnet er og hvad planerne fremover er.

Fyrtårnsprojektet har til formål at vise lys i Mørke, og at gøre folk interesseret i at undersøge byen og den byfornyelses proces, vi er i fuld gang i 

Se også: Fyrtårnet ankommer til Mørke – Stor rejsning 🙂

Se drone video af  det nye fyrtårn

Onsdag efter påsken bliver der sat et stort komma i byfornyelsesprocessen, når det charmerende fyrtårn bliver rejst midt i byen ved de to store færdselsåre, hovedvejen og letbanen. Dagligt passerer flere tusinde mennesker dette punkt og det er netop grunden til, at vi i Distriktsrådet og Fyrtårnsarbejdsgruppen ønsker at markere og vise LYS I MØRKE for de mange forbipasserende.

Grunden til, at det er vigtigt at vise denne markering er, at bryde mange forbipasserendes fordomme om Mørke, som en lidt slidt by med en trist hovedgade. Fyrtårnet det selvfølgelig ikke alene men vi vil gøre et opråb til de forbipasserende, så de får øjnene op for, at Mørke by er under udvikling og nogle gange kan overraske. På den måde får vi folk til at mentalt stoppe op og blive nysgerrige på, hvad Mørke kan og vil.

Det ligger selvfølgelig i det overraskende, at fyrtårnet ikke stå i en havneby men er placeret inde midt på Djursland.

Det ligger selvfølgelig i det overraskende, at fyrtårnet ikke stå i en havneby men er placeret inde midt på Djursland. Hvis vi skal tiltrække folks opmærksomhed på vores by, så kræver det at folk bliver nysgerrige efter at undersøge mere om, hvad Mørke er og kan tilbyde. 
Kampen om tilflyttere er stor i hele Østjylland, da målgruppen ofte er børnefamilier fra Aarhus. Alle byer kæmper om at tiltrække dejlige mennesker, der kan bidrage til byens handelsliv, foreningsliv, udvikling og at forhindre de sidste af byens instutioner i at lukke ned.

fyrtårnet, som det oprindelig så ud på Aarhus Havn

transport fra aarhus havn

Fyrtårnet har også en historie. Det kommer fra Aarhus Oliehavn, hvor det har stået i perioden 1974-2016, hvorefter det blev gennemgribende renoveret af multikunstneren, Niels Rahbæk, som var villig til at lade det ende i Mørke.
Alle udgifter vedr. projektet dækkes af eksterne støttemidler fra NRGi’s grønne værdipulje, som har været så flinke at donere 161.500 kr. til projektet.

Næste step i projektet er at få skabt stemningslys i fyrtårnet, så der kommer et diskret lys i lanternen samt mulighed for at oplyse fyrtårnet i perioder.
Derudover skal fyrtårnet have en skærm installeret, så det kan kommunikere lidt om de aktiviteter i byen.

Projektet taler direkte ind i byens værdiord (usnobbet, foretagsomhed, fællesskab og 1/2 bæredygtighed), som brandinggruppen arbejdede sig frem til, og vi i Fyrtårnsgruppen og i Distriktsrådet er glade for resultatet og håber at alle i byen vil give det charmerende nye lys i Mørke en mulighed for at blive en positiv del af Mørke, tale det op samt bruge det som en god konversationsstarter, hvor i kan fortælle om den spændende udvikling Mørke er igang med. 

en af de stolte fyrbøder (Hjalte Tin) fra arbejdsgruppen

tårnet efter det blev renoveret