Nu rejses fyrtårnet i Mørke
Onsdag efter påsken bliver der sat et stort komma i byfornyelsesprocessen, når det charmerende fyrtårn bliver rejst midt i byen ved de to store færdselsåre, hovedvejen og letbanen. Dagligt passerer flere tusinde mennesker dette punkt og det er netop grunden til, at vi i Distriktsrådet og Fyrtårnsarbejdsgruppen ønsker at markere og vise LYS I MØRKE for de mange forbipasserende.
Grunden til, at det er vigtigt at vise denne markering er, at bryde mange forbipasserendes fordomme om Mørke, som en lidt slidt by med en trist hovedgade. Fyrtårnet det selvfølgelig ikke alene men vi vil gøre et opråb til de forbipasserende, så de får øjnene op for, at Mørke by er under udvikling og nogle gange kan overraske. På den måde får vi folk til at mentalt stoppe op og blive nysgerrige på, hvad Mørke kan og vil.
Det ligger selvfølgelig i det overraskende, at fyrtårnet ikke stå i en havneby men er placeret inde midt på Djursland.
Det ligger selvfølgelig i det overraskende, at fyrtårnet ikke stå i en havneby men er placeret inde midt på Djursland. Hvis vi skal tiltrække folks opmærksomhed på vores by, så kræver det at folk bliver nysgerrige efter at undersøge mere om, hvad Mørke er og kan tilbyde.
Kampen om tilflyttere er stor i hele Østjylland, da målgruppen ofte er børnefamilier fra Aarhus. Alle byer kæmper om at tiltrække dejlige mennesker, der kan bidrage til byens handelsliv, foreningsliv, udvikling og at forhindre de sidste af byens instutioner i at lukke ned.
Fyrtårnet har også en historie. Det kommer fra Aarhus Oliehavn, hvor det har stået i perioden 1974-2016, hvorefter det blev gennemgribende renoveret af multikunstneren, Niels Rahbæk, som var villig til at lade det ende i Mørke.
Alle udgifter vedr. projektet dækkes af eksterne støttemidler fra NRGi’s grønne værdipulje, som har været så flinke at donere 161.500 kr. til projektet.
Næste step i projektet er at få skabt stemningslys i fyrtårnet, så der kommer et diskret lys i lanternen samt mulighed for at oplyse fyrtårnet i perioder.
Derudover skal fyrtårnet have en skærm installeret, så det kan kommunikere lidt om de aktiviteter i byen.
Projektet taler direkte ind i byens værdiord (usnobbet, foretagsomhed, fællesskab og 1/2 bæredygtighed), som brandinggruppen arbejdede sig frem til, og vi i Fyrtårnsgruppen og i Distriktsrådet er glade for resultatet og håber at alle i byen vil give det charmerende nye lys i Mørke en mulighed for at blive en positiv del af Mørke, tale det op samt bruge det som en god konversationsstarter, hvor i kan fortælle om den spændende udvikling Mørke er igang med.