Medborgerhus/forsamlingshus/aktivitetshus/væksthus
Ebeltoftvej 7 – 8544 Mørke. Det er adressen hvor Byens Hus skal opføres.
Huset bliver bygget med materialer fra det hus der stod før samt andre genbygningsmaterialer. Frivillige har og vil stadig bidrage med dele af opførelsen, ideudvikling, worlkshops, møder mm.
Vision
Det er husets ambition at være en fysisk manifestation af Markedsdagen Mød os I Mørke, hvor alle byens foreninger, virksomheder, erhvervsdrivende, aktive børn og voksne mødes, og er fælles om en række aktiviteter
Målet er at den årlige begivenhed kan blive en hverdagsbegivenhed.
Indholdet I Byens Hus
Byens Hus skal være for alle generationer, og det skal være muligt at bruge huset, uden at man er medlem af en forening eller lign.
Arbejdsgruppen har udarbejdet en vision for huset, der meget overordnet fortæller, at huset er hvad det anvendes til.
At spise sammen er en basal og væsentlig funktion, når mennesker er forsamlet, og derfor er husets kerne et fælleskøkken, som udformes så stort, at man kan være flere igang samtidig og være fælles om at lave mad, enten til sig selv :eller til andre.
Huset skal kunne anvendes af flere på samme tid, og de forskellige rum I huset har forskellig udformning og kvalitet.
Husets udformning er dels betinget af grundens aflange form, og dels af hovedgaden, hvor huset gerne må have en fremtrædende placering, og samtidig understøtte indtrykket af midtby og fortætning.
Facaden er trukket 8-10 m tilbage på grunden, så der opstår en forplads. Forpladsen har delvist værdi som opholds-areal og delvist repræsentativ værdi, som optakt/indledning til Byens Hus.
Facaden er sydvendt, og der vil være sol på pladsen, men også støj fra trafikken.
Glasset I facaden giver mulighed for at følge med I aktiviteterne inde I huset.
Huset kan samtidig træde frem, som en lysende krystal om aftenen, og bidrage tll fortællingen om Lys I Mørke.
Byens Hus bliver ca. 250 m2 I grundplan. Den Indskudte etage udgør ca. 60 m2.
Lejligheden, som ikke etableres med genbyg midler, bliver omkring 90 m2.
Huset har form af et længehus med symmetrisk sadeltag og er placeret på langs af den forholdsvis langstrakte grund, så gavlen vender ud mod hovedgaden.
Indvendigt har den forreste halvdel af huset karakter af et væksthus. Gulvet er hårdt og rummet ligner mest et overdækket uderum. Rummet er dobbelt højt, og det indskudte dæk over køkkenet står I åben forbindelse med stueplan.
En fordelingsgang leder forbi toiletter og depotrum, til multirummet, hvor gulvet er råt og kan tåle det meste.
Rummet kan anvendes til værksteder, workshops, events, foredrag, filmfremvisning m. m.
Fordelingsgangen er tænkt som gallerigang, og der kan brugerne udstille deres værker.
Det er byens ambition, at Byens Hus efter etablering er økonomisk bæredygtig og uafhængig af tilskud.
En måde at sikre dette, er at skabe en erhvervsmæssig udlejning. Den oprindelige ide med en genbrugsbutik er siden erstattet af en lejlighed, som kan være byens gæstehus. Eller lejligheden kan leies ud med viceværtsforpligtelse, en slags opsynsfunktion 1 forhold til Byens Hus.
Ønsker til drift
Syddjurs Kommune er bygherre på Byens Hus. Der opføres et råhus med mest mulig anvendelse af genbyg materialer Råhuset overdrages tll byen I form af en almennyttig forening, som forpligter sig til at drive Byens Hus som byens fælles mødested, Foreningen står for husets indretning og den færdige apterlng og indretning af lejligheden, bla. Med genvendte byggematerialer
Der er udarbejdet en ldeel tidsplan og Ifølge den vil råhuset stå klar til overdragelse den 3. Juli 2017.
Der er gennemført en screening for miljøfarligt affald, og udbud på nedbrydnlngsentreprisen sættes I værk så snart der foreligger en dispositionsplan der viser, husets placering og hvordan grunden skal reetableres og klargøres tll nybyggeri.
Der er udarbejdet en oversigt over anvendelige genbyg materialer og der skal indhentes tilbud med tillæg I forhold til pris med og uden selektive nedbrydning, afrensning og sortering.
En del af forsøgsprojektet vll være viden om materialers evne til genbyg, eks. At skjulte bygningsdele, der ikke har været eksponeret tidligere, kan bruges som ny facadebeklædning, mens udvendige patinerede bygningsdele, hvis styke måske er nedbrudt, kan fa nyt liv om indvendige overflader, inventar og lign.
I arbejdsgruppen, som består 14-15 mand M/K findes repræsentanter fra byens erhvervsliv, handelsstandsforenlngen, investorer og erhverysdrivende, dvs. Folk der har forstand på erhverv, byggeri, Jura og finansiering.
Dernæst består arbejdsgruppen af repræsentanter for byens foreningsliv FDF – spejderne, idrætsforeningen og pensionist forening. .
De foreløbige skitser til Byens Hus er baseret på arbejdsgruppens input
Arbeidsgruppen er bygherre I den forstand. At det er deres ønsker og ideer, som søges opfyldt. Syddjurs Kommune er bygherre I juridisk forstand, og I økonomisk forstand, idet Syddjurs Kommune afholder alle udgifterne og har ansvaret for byggeriet
Drift
Råhuset overdrages til en forening, der har til formål at drive Byens Hus som byens fælles modested. Foreningen skal have alment sigte og vedtægteme skal godkendes af kommunen.
Midlerne I genbyg projektet bruges til selve råhuse* fundament ydermure, tag, kontruktion, føringsveje mv.
Områdefornyelsen finansierer indretningen af lokaler & sociale og kulturelle aktiviteter. Indretnlngen af boligen skal finansieres af privat indsamlede midler.
Lejelndtægten fra boligen skal dække drlftsudgifterne for det samlede byens hus.
Byens Hus er for alle. Og for alle generationer. Alle må komme, og alle har lov til at forme og skabe indholdet I huset. De fysiske rammer er fleksible og kan ændre sig I takt med at nye behov opstår.
Huset skal kunne bære driften I sig selv Og som udgangspunkt koster det Ikke noget at bruge huset.
Hvis huset bruges til aktiviteter, hvor der opkræves entre eller til udstillinger med salg, F.Eks. Til en pop-up butik, skal det kunne overvejes, om der skal opkræves et gebyr for at bruge huset.